KRAKOWSKIE JASEŁKA
Krakowianka, która w dzień własnego ślubu gotuje karpiele, Góral, któremu psy zjadły portki, żydówka, która uwielbia marcepan i Twardowski, który strasznie się przechwala. Wszyscy w jednym miejscu!
Jeśli chcecie ich spotkać i nie boicie się groźnego diabła, złego króla Heroda albo skrzekliwej czarownicy koniecznie przybądźcie na jasełka. Wyjątkowe, bo tradycyjne i bardzo krakowskie. Dzięki nim przekonacie się, że Jezus przyszedł na świat w barwnym pałacu, a Betlejem znajduje się bardzo blisko nas.
Jasełka w tradycyjnej, niezmiennej od 100 lat formie prezentuje rodzina Malików, w której od pokoleń twa zwyczaj wykonywania szopek krakowskich.
Wedle rodzinnej tradycji jasełka w salonie Józefa Mehoffera po raz pierwszy wystawiono jeszcze za życia artysty.
28 stycznia (niedziela), godzina 16:00
Dom Józefa Mehoffera, ul. Krupnicza 26
Wykonanie: Rodzina Malików
Anna Malik, Rozalia Malik, Cecylia Malik, Andrzej Malik, Urszula Dziurdzia, Anielka Zalewska, Adaś Oleksy
WAŻNE INFORMACJE:
• wstęp wolny
• preferowany wiek uczestników: 0-100 lat
• liczba miejsc ograniczona, konieczna rezerwacja: (12) 4335 744, rezerwacja@mnk.pl
• ze względu na ograniczona przestrzeń prosimy podczas rezerwacji dokładnie podawać liczbę uczestników
*Co to są te karpiele? Ano, zapomniane już prawie warzywo korzeniowe, inaczej zwane brukwią. Wyglądem trochę przypomina buraki lub rzepę. W niektórych regionach (np. Małopolsce, a zwłaszcza na Podhalu) potrawy z karpieli należały do kanonu dań wigilijnych i noworocznych. Jedzono je na słodko, na słono, gotowane, duszone lub smażone.
Jasełka w tradycyjnej, niezmiennej od 100 lat formie prezentuje rodzina Malików, w której od pokoleń twa zwyczaj wykonywania szopek krakowskich.
Wedle rodzinnej tradycji jasełka w salonie Józefa Mehoffera po raz pierwszy wystawiono jeszcze za życia artysty.
28 stycznia (niedziela), godzina 16:00
Dom Józefa Mehoffera, ul. Krupnicza 26
Wykonanie: Rodzina Malików
Anna Malik, Rozalia Malik, Cecylia Malik, Andrzej Malik, Urszula Dziurdzia, Anielka Zalewska, Adaś Oleksy
WAŻNE INFORMACJE:
• wstęp wolny
• preferowany wiek uczestników: 0-100 lat
• liczba miejsc ograniczona, konieczna rezerwacja: (12) 4335 744, rezerwacja@mnk.pl
• ze względu na ograniczona przestrzeń prosimy podczas rezerwacji dokładnie podawać liczbę uczestników
*Co to są te karpiele? Ano, zapomniane już prawie warzywo korzeniowe, inaczej zwane brukwią. Wyglądem trochę przypomina buraki lub rzepę. W niektórych regionach (np. Małopolsce, a zwłaszcza na Podhalu) potrawy z karpieli należały do kanonu dań wigilijnych i noworocznych. Jedzono je na słodko, na słono, gotowane, duszone lub smażone.