O smaku ze smakiem: spróbujemy dziczyzny i posłuchamy anegdot o Matejce
To już, niestety, ostatnie w tym roku spotkanie z cyklu „O smaku ze smakiem” w Domu Jana Matejki, oddziale Muzeum Narodowego w Krakowie. Za to dania, jakie przygotowuje do degustacji partner cyklu, Stowarzyszenie Małopolskie Dziedzictwo Smaku, będą naprawdę wyjątkowe.
6 listopada spróbujemy gęsiny, która według znawców kuchni najlepsza jest na świętego Marcina (11 listopada) oraz dań z dziczyzny, zgodnie z tradycją serwowanych na polskich stołach na święto myśliwych - hubertusa (3 listopada).
Czy były to smaki znane Janowi Matejce? – To się okaże podczas spotkania. Natomiast mogę obiecać, że słuchając opowieści o Czarnym Strzelcu przeniesiemy się do lasów Państwa Osmańskiego i dowiemy się, kim bym tajemniczy myśliwy, zaprzyjaźniony z Janem Matejką – mówi kustosz Domu Jana Matejki Marta Kłak-Ambrożkiewicz.
Spotkanie rozpocznie się w poniedziałek 6 listopada o godz. 18.00 w Domu Jana Matejki przy ul. ul. Floriańskiej 41. WSTĘP WOLNY! Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego prosimy o rezerwację pod adresem mailowym: rezerwacja@mnk.pl lub telefonem: 12 43 35 744 (w godz. 9:00–15:00 w dni powszednie).
Czy były to smaki znane Janowi Matejce? – To się okaże podczas spotkania. Natomiast mogę obiecać, że słuchając opowieści o Czarnym Strzelcu przeniesiemy się do lasów Państwa Osmańskiego i dowiemy się, kim bym tajemniczy myśliwy, zaprzyjaźniony z Janem Matejką – mówi kustosz Domu Jana Matejki Marta Kłak-Ambrożkiewicz.
Spotkanie rozpocznie się w poniedziałek 6 listopada o godz. 18.00 w Domu Jana Matejki przy ul. ul. Floriańskiej 41. WSTĘP WOLNY! Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego prosimy o rezerwację pod adresem mailowym: rezerwacja@mnk.pl lub telefonem: 12 43 35 744 (w godz. 9:00–15:00 w dni powszednie).