Idź do treści strony
Dostępny dla niepełnosprawnych wzrokowo Przewijak Kawiarnia Dostępny dla niepełnosprawnych słuchowo facebook flickr googleplus instagram pinterest searchsearch twitterwifi Zakaz fotografowania youtube wheelchair Listgridheart LOGO kir Calendar Calendar Calendar Logo

Grociki, delfinki, asy - niezwykłe monety znad Morza Czarnego

Olbia, brązowy "as", ok. 350-330 p.n.e. Fot. Pracownia Fotograficzna MNK

Grociki, delfinki, asy - niezwykłe monety znad Morza Czarnego

Muzeum  im. Emeryka Hutten-Czapskiego

ul. Piłsudskiego 12, 31-109 Kraków
14.02.2017
wtorek
18:00
wstęp wolny
W starożytnych greckich koloniach położonych na północnych i zachodnich wybrzeżach Morza Czarnego w okresie od VII do IV w. p.n.e. pieniądz przybrał formy inne niż w pozostałych regionach greckiego świata.
Olbia, brązowy Produkowano tam brązowy pieniądz w formie grocików strzał (Apollonia Pontika, Histria, Borysthenes i Kerkinitis), delfinków (Olbia) lub rybek (Kerkinitis). Charakterystyczną grupę tworzą również duże, pełnowartościowe monety zwane potocznie "asami" produkowane w Olbii, Nikonion oraz Kerkinitis. Oprócz formy wymienione "grociki", "delfinki", "rybki" i "asy" różnią się od większości greckich monet sposobem produkcji. Były one bowiem wykonywane techniką odlewu, podczas gdy zdecydowana większość monet antycznych była bita. Wymienione formy pieniądza znad Morza Czarnego można zobaczyć na stałej wystawie w Muzeum im. Emeryka Hutten-Czapskiego.

Prowadzenie:
dr hab. Jarosław Bodzek - starszy kustosz, kierownik Gabinetu Numizmatycznego w Muzeum im. E. Hutten – Czapskiego oddział MNK, adiunkt w Instytucie Archeologii UJ. Specjalizuje się w zagadnieniach związanych z mennictwem starożytnym przede wszystkim greckim, napływem monety greckiej i rzymskiej na ziemie polskie, sztuką architekturą starożytnej Grecji okresu archaicznego, klasycznego i hellenistycznego oraz rzymską okresu republiki, archeologią regionu Morza Czarnego oraz historią badań nad antykiem w Polsce. Jest autorem 2 książek i ponad 100 artykułów i innych publikacji.
Kontynuując przeglądanie tej strony, akceptujesz pliki cookies. Więcej na ten temat możesz dowiedzieć się w naszej Polityce Prywatności
Akceptuję